Objectbeveiliging: hoe doe je dat?

Objectbeveiliging

 

De wereld verandert snel. Ondernemingen stappen over van een traditioneel client-server model naar agile softwareontwikkeling, cloud computing en bedrijfsecosystemen. Deze veranderingen betekenen dat ook de beveiliging moet veranderen. Met de toenemende complexiteit van hackers en de toenemende toepassing van virtuele en mobiele technologieën is beveiliging nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Bij beveiliging gaat het niet langer om het vergrendelen van servers of het beperken van de toegang tot interne systemen, maar om het beschermen van de activa en bedrijfsprocessen van een organisatie tegen cyberaanvallen. Het beveiligen van een moderne omgeving vereist een geavanceerde IT-architectuur met digitaal identiteitsbeheer, data governance, netwerksegmentatie en veilige programmeerpraktijken, alsmede sterke beveiligingssoftware voor eindpunten (bijv. antivirus, antimalware, back-up, toegangscontrole voor gebruikers) en een solide kader voor risicobeoordeling (bijv. een kwetsbaarheidsscanner voor bedrijven). Gelukkig zijn er nu meerdere nieuwe technologieën beschikbaar die het gemakkelijker dan ooit maken om moderne beveiliging in uw organisatie te implementeren.

Wat is veiligheid?

Beveiliging is het vermogen om iets te beschermen tegen meenemen, beschadigen of vernietigen.

Objectbeveiliging gaat over het beschermen van een organisatie tegen bedreigingen. Bedreigingen kunnen intern of extern zijn. Interne bedreigingen kunnen mensen, groepen of afdelingen binnen de organisatie zijn die kwade bedoelingen hebben. Externe bedreigingen worden veroorzaakt door hackers, die proberen toegang te krijgen tot uw netwerk of gegevens te stelen. Er zijn veel verschillende soorten beveiliging. Authenticatie wordt bijvoorbeeld gebruikt om de identiteit te controleren van een persoon die toegang probeert te krijgen tot een systeem. Encryptie wordt gebruikt om gevoelige gegevens zoals creditcardnummers en bankgegevens te beschermen.

Identiteits- en toegangsbeheer (IAM)

Identiteits- en toegangsbeheer (IAM) is het proces van beheer van gebruikers en hun toegang tot middelen in de infrastructuur van een organisatie. IAM integreert verschillende systemen en technologieën om eenmalige aanmelding, eenmalige toegang en controle/verantwoordelijkheid voor gebruikers, systemen en rollen/machtigingen mogelijk te maken. IAM maakt ook een veilig beheer van de levenscyclus van gebruikers mogelijk, zoals het beheer van identiteiten van gebruikers, zoals het beheer van de levenscyclus van gebruikers, het beheer van toegangsrechten van gebruikers, zoals het beheer van de toegang van gebruikers, dat auditing en verantwoording omvat, en monitoring en rapportage van eindgebruikers.

Beveiligingssoftware voor eindpunten

Endpoint beveiligingssoftware beschermt de gegevens die zijn opgeslagen op endpoints, zoals computers en mobiele apparaten, door ervoor te zorgen dat gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden en inloggegevens, alleen toegankelijk zijn voor geautoriseerde gebruikers. Het kan ook voorkomen dat eindpuntapparaten worden geïnfecteerd door malware. Endpoint-beveiligingssoftware kan worden gebruikt om zowel interne als externe endpoints, zoals laptops, desktops en smartphones, te beschermen. Sommige beveiligingssoftware voor eindpunten, zoals Windows Defender van Microsoft, kan ook worden gebruikt om eindpunten te beschermen tegen specifieke bedreigingen, zoals malware en virussen.

Samenvatting

Beveiliging is een proces dat iets beschermt tegen schade. De meest voorkomende bedreigingen komen van interne en externe bronnen. De eerste stap om uw omgeving te beveiligen is een goed gedefinieerde beveiligingsstrategie. Deze strategie moet inzicht geven in de middelen van uw organisatie, de bedreigingen en de bronnen van de bedreigingen. Vervolgens moet u de juiste controles implementeren om deze bedrijfsmiddelen adequaat te beschermen. Ten slotte moet u de effectiviteit van deze controles controleren om het beschermingsniveau te bewaken. Met deze aanpak kan uw organisatie de bedreigingen beperken om het risico op een incident te minimaliseren.